Oldal kiválasztása

2023 Böjt idővonal

Itt olvashatod az időpontokat, a böjt menetét, és a programokat

Első szakasz – elindulás az Úton

A vesék tisztítása (február 22. – március 07.)

Február 22 – Hamvazó szerda. Ezen a napon kezdődik a böjt hivatalosan. Ezen a napon már böjt programra kapcsolhatsz.

Február 23 – Torkos csütörtök. Eredetileg nem volt a böjt része, de a bölcs nép kitalálta ezt a lehetőséget. Itt ha nagy hívásod van, a barátaiddal, családoddal elmehetsz egy utolsót mulatni. Azért légy óvatos, ha túl sokat eszel-iszol, akkor lesz „böjtje!

Böjt közepe – máj támogatása (március 07. – 21. )

Léböjt szakasz (Március 22 – 31.)

A böjt esszenciája választható formában: léböjt, léböjt, csak víz 3 napig – léböjt, ill. 10 napig csak zöldségleves. Erről külön levél fog menni majd azoknak, akik a haladó programban vesznek részt. Kizárólag egészségesen kezdj bele!

Felépítő szakasz – (április 01. – 07.)

 

 

 

 

 

Előkészületek – általános bevásárló lista

 • Napló az érzéseid, a belső folyamataid dokumentálására, valamint a napi hála kifejezésére – tudatosítására;
 • Bio szappan vagy tusfürdő;
 • Bio hajsampon, balzsam;
 • Ha szeretnél komolyabban léböjtölni, akkor beöntő készülék (elmaradhat)
 • Keserű só (hashajtáshoz és fürdőhöz) Patikában vény nélkül kapható.
 • 3 kg konyhai kősó a fürdők készítéséhez. A legegyszerűbb asztali sót vedd meg.
 • Melegvizes palack – gyógyászati segédeszközök boltjában beszerezhető.
 • Tiszta illóolaj vagy füstölő a lelki gyakorlatok mélyítésére (opcionális)
 • Nézz körül, hogy hol van a környéken szauna.
 • Pulzusmérős óra (opcionális)
 • Testanalizáló mérleg (opcionális)
 • Yazio app letöltése opcionális.

Első szakasz – elindulás az Úton. A vesék tisztítása (február 22- március 07.)

Vese

 Szimbolikus jelentés: egyensúlyi és párkapcsolati szerv, hiszen maga is párosan van jelen testünkben.

Feladat, témakör: a savas (maszkulin) és lúgos (feminin) kémhatású erők közötti egyensúly megőrzése, ezáltal pedig a férfias és a női pólus közötti harmónia létrehozása; a szélsőségek közötti „arany középút” megtalálása; a különbségek kiegyenlítése, az ellentétek harmonizálása az emberi kapcsolatok segítségével, amelyek a tudat alatti (lelki) összetevőkkel való találkozást is jelentik = árnyék; szűrés; teljesség.

Húgycső

Szimbolikus jelentés: lelki kapcsolat a külvilággal; (lelki) szennyvízelvezetés vízcsappal (záróizom); a férfiak számára egyben az ondóvezeték is; egyszerre szennyvízcső és az élet vizének (az ondónak) a közvetítője is.

Feladat, témakör: kivezetés, az átélt lelki terhek csatornába terelése és célirányos elvezetése.

Húgyhólyag

 Szimbolikus jelentés: ellenállni a nyomásnak, elengedni és továbbadni; a test autoklávja; konfliktuskezelő képesség; (elhasznált) víztartály.

Feladat, témakör: a kiválasztáshoz szükséges, felszaporodott szennyvíz összegyűjtése és nagy mennyiségben történő leadása. Könnyíteni magunkon, megkönnyebbülni (sírás az alsó fertályon). Ellenállni a lelki eredetű nyomásnak. Elengedés: „elhúzza a csíkot” = lelép. Nyomás-kiegyenlítődés: letenni a terhet és megkönnyebbülni, bizalmasan „kiengedni”, elengedni magunkat, elengedni a feszültséget. Vizelet-visszatartási képesség: „bepisil a félelemtől”, „becsinál a félelemtől”, „tele van a nadrágja”. A húgyhólyag gyakran az el nem sírt könnyek (amelyek párkapcsolati problémákon alapulnak) tárolóhelye is.

Amire szükséged lesz:

 • Vesetisztító gyógyteakeverék. A legjobb, ha nem a filteres kiszerelést veszed meg, hanem gyógyteafű keveréket.
 • Amennyiben nem teakeveréket választasz, úgy a mezei zsurló füvet válaszd. Éhgyomorra egy ek. szárítmányt 2-3 percig főzz 5 dl vízben, szűrd le, és fogyaszd langyosan. Amennyiben lehet, ne használj fémszűrőt! Vízhajtó hatásával segíti a veséket, tehát bőséges folyadék fogyasztása indokolt.
 • Gyermekláncfű levél és szár rágcsálása, salátába vágása – amennyiben találsz tiszta környezetben növényt.
 • Tiszta víz. Elegendő egy vízszűrő kancsó által megszűrt víz, nem kell műanyag palackosat vásárolni! Amennyiben tudod, áttetsző üvegben tedd ki a vizet a napfényre – jót fog tenni a testednek-lelkednek egyaránt. Naponta 2 litert próbálj meg elfogyasztani a tiszta vízből!

Böjt közepe – máj támogatása (március 07 – 21 )

Máj

Szimbolikus jelentés: szoros kapcsolat az élettel. A máj németül Leber, az élet pedig Leben, ahogy az angolban a liver (máj) is hasonló az élni igéhez (live). Az élet újjászületése: a görög mítosz szerint a sziklához láncolt Prométheusz máján nappal egy sas lakomázik, de az mindig visszanő az éjszaka folyamán. Értékelés, világnézet; kapcsolat mind lefelé (a kezdettel, eredettel) mind pedig felfelé (az értelemmel). Laborfunkció, szenvedély, függőség és keresés.

Feladat, témakör: különbségtétel és értékelés; kapcsolat az ős-okkal, az élet ősformájával (re-ligio: újra egyesíteni). Megtalálni az egyensúlyt és az élet értelmét. Lelki szintézis: az idegen fehérje lebontása, és a saját beépítése (konstruktivitás), a zsíros táplálék emészthetőségéről gondoskodni: méregteleníteni. Hangulati barométer, bár a máj esetében elsősorban nem a személyes hangulat a mérvadó, hanem az élet értelmére való rákérdezés, illetve az alapvető beállítottságot, az emberi alaptermészetet jelöli; a máj epetermelőként az agresszió kifejezésében is részt vesz, tehát helyszíne a dühnek és az undornak: „epés megjegyzéseket tesz”.

Amire szükséged lesz:

 • Melegvizes gumipalack.
 • Máriatövis olaj – lehet kapszulás is. Reggelenként az üvegre írt mennyiséget bevenni éhgyomorra.

Ebben az időszakban este relaxációs zene, illóolaj (levendula, citrom) párologtatása mellett fél órán át borogasd a májad a következőképpen: Száraz törölköző, rá a melegvízzel feltöltött palack, rá egy másik törölköző – és könnyű pléddel leborítod magad. A máj a jobb bordaív alatt található. Ennél erősebb stimulálás nem szükséges számára. A máj gyorsan regenerálódó szervünk, meghálálja a gyengéd törődést!

Léböjt szakasz (Március 22 – 31.)

A böjt esszenciája választható formában: léböjt, léböjt, csak víz 3 napig – léböjt, ill. 10 napig csak zöldségleves. Erről külön levél fog menni majd. Kizárólag egészségesen kezdj bele! Erről a folyamatról külön leírást küldök.

Felépítő szakasz – április 01 – 07.

Tüdő

Szimbolikus jelentés: tüdőnk alakja fához hasonlít: ahogyan a külső fák „oxigéngyárakként”

működnek, úgy a tüdő is mint belső fánk részt vesz a légzés körforgásában: kapcsolat, kommunikáció, kicserélődés (a beszéd a kilégzés egyfajta modulációja); szabadság, szabad légzés, „fellélegezni” = könnyedség; a tüdő két szárnya valójában „szárnyas lényekké” tesz minket.

Feladat, témakör:

 • a külvilággal való kapcsolat létrehozása és fenntartása, gázcsere; az én
 • és a nem-én közötti kapcsolat; a bőr utáni második legfontosabb kapcsolatteremtő szervünk;
 • a légzés = „köldökzsinór” az élethez; kapcsolat minden élőlénnyel: hiszen mindannyian ugyanazt a levegőt szívjuk.
 • Gondolj csak bele az „elfogy körülötte a levegő”, vagy a „nem kapok levegőt”, „tiszta a levegő” kifejezésekre!

Amire szükséged lesz: tüdő teakeverék, vagy tüdőfű. Egy ek. tüdőfüvet forrázz le, hagyd állni 10 percig, majd lassan kortyold el. Reggel, éhgyomorra javasolt a fogyasztása.

Reggel éhgyomorra tüdőfű javasolt. Ezen kívül légzőgyakorlatokkal támogasd a tüdődet, amennyiben nem végzed napi szinten az ütemes sétát.

 

 

 

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
UA-100566282-1