Oldal kiválasztása

A legnehezebb magunkat megváltoztatni. Szokásainkról leszokni, s új emberré válni. Ha sikerül, azt mondjuk rá, „újjászülettünk”, s ez tényleg így van. Valaki meghal bennünk, s valaki újjászületik. Meghal az ostoba, s megszületik a bölcs. Meghal a rossz, s megszületik a jó. Meghal a boldogtalan, s megszületik a boldog. Minden jó fordulat az életünkben egy kis halál és egy kis feltámadás.

Müller Péter

Böjt után a lélek

Ahogy múlik az idő, változnak az értékek. Minden folyamat, amin végigmész, tapasztalatot hoz. Van kellemes, és kellemetlen tapasztalás – rossz tapasztalás viszont kevés van. (Nyilván történhetnek olyan nagy traumák, melyek megtörik a lelket – ezek szerencsére azért ritkák.)

Javaslok egy egyszerű gyakorlatot, melyek lehoznak a negatív gondolatspirálról: amikor tekerni kezdene az agyad az önsajnálatban, vagy elkezdesz kattogni valamin, tedd fel a következő kérdéseket: –

 • mit látok MOST magam körül?
 • Mit hallok MOST a környezetemben? Ezek honnan jönnek, milyen hangok, melyik szól nekem?
 • Mi vesz körül valójában MOST – ami nem a fejemben játszódó gondolatcsavarás?
 • Mi a valós helyzet, probléma MOST, ami ebben a pillanatban hat rám?

És engedd bele magad a pillanatba, ami általában probléma nélküli. A negatív dolgok nagyobb része a múlton való tekerés, vagy a jövőtől való szorongás. A múltat elfogadni és értelmezni tudod, a jövőre valamennyi hatásod van, ugyanakkor tudd, hogy nem vagy mindenható. 

EGYETLEN HATALMAD VAN: saját életed feletti döntések. Te döntöd el, meddig maradsz egy helyzetben, egy viszonyban. Te döntöd el a következő lépésed hova vezet. Te döntöd el, kihez hogyan viszonyulsz, mekkora távolságot tartasz, mit osztasz meg a másik emberrel. Saját életedre befolyásoló döntéseket te hozod meg akkor is, ha esetleg meghallgatsz másokat. Tehát amennyire tudod, vedd kezedbe az irányítást – ha kell, kérj segítséget. 

A kialakult szokásokat megváltoztatni nehéz, apró lépésenként lehet csak. Légy magadhoz türelmes, és ha kell, változtass kicsi lépésenként! Ez a böjt is erről szólt, a következő is erről fog.

 

Böjt után az étek

Most egy különleges állapotban van a tested, bármilyen formában is tartottad a böjtöt. Kicsit letisztult, kicsit (vagy nagyon) könnyebb. Lehetőséget adhattál neki érezni, hogy mi jó neki, mi nem.

A böjt után a szigorú diétát csak azok tartják meg, akiknek valamilyen komolyabb egészségügyi problémája indokolja. Ezzel együtt néhány javaslatot gondolj át:

 • tartózkodj a leírt divatdiétáktól! Mindenkinek a mikrobiomja más, mindenki másként marad egészséges.
 • Ami mindenkire igaz: a cukor, finomított élelmiszerek, „látványpéktermékek”, feldolgozott szemét „kaja”, cukrozott, mesterségesen édesített italok minden emberi testre nézve mérgező hatással vannak. Ezeket kerüld! NEM KELL A NASI!
 • Akkor egyél, ha valójában éhes vagy. Minél kevésbé feldolgozott egy élelmiszer, annál inkább jó a szervezetnek. Tanulj meg fermentálni!
 • Azt edd leginkább, ami helyben terem, akkor, amikor idénye van. (Persze ez nem jelenti azt, hogy időnként ne készíts akár egzotikus ételt, csak legyen túlsúlyban a hazai.
 • Ha eszel húst, vegyél tiszta húst! Az öregek szerint szabadságától és szexualitásától megfosztott állat húsától tartózkodj!
 • Tejtermék: keress A2-es tejet, és abból készült termékeket. 
 • Gyere a következő böjtre, ami június 11-én indul a tűz jegyében.

Böjt után az élet

A legfontosabb aspektus – maga az élet tartalma. A böjtös kérdések rávilágítottak talán a céljaidra, és lehetőséged volt felülvizsgálni az életed összes területét. 

Ha most lenne vége az életednek, mi lenne a konklúzió? Milyen emlékek maradnának utánad? Mit mesélnél, tanácsolnál utolsó napjaidban a gyerekeidnek, szeretteidnek? Nehéz kérdések, és egy világjárvány közepén aktuálisabbak is, mint általában. Sokan halnak meg pillanatokon belül akik egészségesek voltak, és fiatalok.

Az életet tapasztalatban, és élményekben mérd – olyan értékekben, ami maradandó. Halogatás helyett szervezd meg, menj el, nézd meg, olvasd el, találkozz vele… Tégy olyan dolgokat, ami valóban hasznos neked is. Ha szükséged van segítségre, keress meg. A lényeg: ha azt érzed, hogy egy pénzkereső automata vagy, akkor ideje felülvizsgálatot tartani.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
UA-100566282-1