Oldal kiválasztása

A legnagyobb Út is egyetlen lépéssel kezdődik – de azért nem árt tudnod, hová mész…

A böjt alapszemlélete
Az Elmúlt évek tapasztalatai alapján sokat változtattam a böjt folyamatán. Néhány tapasztalat és alapvetés a felkészülés fontos részét képezi:
 1. A Böjt nem fogyókúra. Sokszor leszögeztük, elvben tudja mindenki. Viszont most szeretném megvilágítani, hogy miért is nem az. Az alapvető különbség a szemléletben és a célokban van minden szinten. A fogyókúra elsődleges célja a súlyvesztés. Rosszul értelmezett formában a minden áron történő súlyvesztés. Akár az egészség veszélyeztetésének árán is. Rengeteg divatos fogyókúrás rendszer létezik, melyek nagy része a fogyás iránti vágyra építi marketingjét. Rossz hír: rövid távon működik szinte mindegyik. Ez azért rossz hír, mert a sikereken felbuzdulva ajánlják egymásnak az emberek. A legjobb esetben sikeres lesz, mert a fogyókúra életmódváltással is járt, és egy egészségesebb életmódra kapcsolva megőrzi az eredményt. Rosszabb esetben kudarcot él át a nehezen tartható, számára nem illeszkedő módszer miatt, legrosszabb esetben pedig egy visszafordíthatatlan anyagcsere zavart tudhat magáénak a fogyózó.
 2. A böjtnek minden esetben lelki célja (is) van. Persze létezik egészségügyi célzattal végzett böjt is, ezeket azonban általában böjtklinikákon végzik orvosi felügyelet mellett. A böjtös időszak mindig egy lelki elmélyüléssel, számvetéssel jár – ez adja az igazi erejét.
 3. A böjtperiódusok akkor érik el céljukat, amennyiben egy egyre tudatosabb, egészségesebb életmód természetes részeivé válnak. A legjobb évente egy nagy tisztítást végezni, és 3-4 kisebbet. Mi ezt a példát követjük.
 4. A böjt mindenki számára más folyamat, nem lehet teljesen formalizálni. Sőt, veszélyes is. Alapelvek vannak, melyek minden egészséges embernél működnek. Ezeket fogom megosztani.
 5. Várandós és szoptatós kismama ne böjtöljön! Elválasztás után jó lehet a visszatéréshez, ott is a rituális élethelyzet váltásra fókuszálva.
 6. Cukorbetegség, inzulinrezisztencia esetén az online böjt veszélyeket rejt. Mindenképp kérd orvosod véleményét. Fontos: sokan nem tudnak az inzulinrezisztenciájukról. Nagyon jó lehetőség a böjt megkezdése előtt egy nagylabor keretén belül tájékozódni legalább az alapértékekről, vagy bejelentkezni hozzám állapotfelmérésre. A kilengés ott is kimutatható.
 7. Életmódot változtatni csak lépésről lépésre szabad. Ha hirtelen nagy változást határozol el, általában visszaesel. Kivétel ez alól a kényszerűség – vagyis betegség, ami szigorú gyors változtatást követel.
 8. Amennyiben a böjt után nem marad meg néhány új életmódéli szokás, a visszahízás természetszerű lesz!

 

A felkészülés lépései - áttekintő

Minden egyes szegmensről lejjebb olvashatsz kifejtve. Most összeszedem áttekinthetően, hogy milyen területen érdemes felkészülnöd:

 1. Lelki felkészülés.

Ez a rész két jól elhatárolt részből áll: a szellemi (megértés) felkészülésből, és a legmélyebb lelki ráhangolódásól. A szellemihez küldök anyagokat, a lelkihez pedig kérdéseket. A legfontosabb alapkérdés: miért is böjtölök? De tényleg, miért? (pl. Jól akarok kinézni. Ok, de miért? Mert nem érzem magam kívánatosnak. Ok, de miért? Mert nem kapok elég pozitív visszajelzést a nőiességemre/férfiasságomra. És ha lefogysz, jobb lesz ez? Nem. Végülis meg akarom ugrai saját határaimat, hogy nagyobb belső erőm legyen, és erőseb tartásom. Erősebb akarok lenni… Ezért…) Na, ilyesmi belső okfejtésekre gondolok. A szellemi ráhangolódás nehéz ügy, hiszen rengeteg információt lehet olvasni, és elég nehéz kiigazodni a sok egymásnak ellent mondó „igazság” között. Küldök általam hitelesnek tartott információkat, olvassátok nyitottan, de kritikusan.

2. Fizikai felkészülés

Ez kézzel foghatóbb. Első lépés: meghatározni, hogy hol vagy most. Fizikailag persze. Ojektíven: mit mutat a mérleg? Ez elég csalóka persze, hiszen nem mindegy, hogy miből áll össze az a súly. Izom, víz, csontok, testzsír – nos, ennek az aránya ami igazán számít. A fizikai külön részben küldök számításokat, hogy tudod kiszámolni a testzsírodat. Állapotfelmérésen ezeket a mutatókat kielemezzük. Ezen túl a centi is jó barát. Szintén érdemes szembe nézned az edzettségeddel. Egyszerű mérés lehet, hogy fél óra alatt mekkora távot tudsz megtenni. Jó segítő eszköz lehet egy fitt óra a továbbiakban. Az olcsóbbak segítenek kontrollálni az a pulzust, és szembesíteni az életmódoddal. Ha komolyabban szeretnél sportolni, akkor egy Polar vagy Garmin mellkaspántos pulzusmérő órát érdemes beszerezni. Ha szívprolémáid vannak, akkor mindenképp mellkaspántos pulzusmérő órát szerezz be! Ezek eredményeit az orvos is láthatja, és elégséges adatot produkálnak az elemzésre. 

Szintén a felkészülés részét képezi a sport, a testmozgás kitalálása, és napirendeb való iktatása. Amennyiben ez adott, akkor szerencsés vagy, Ha nem, érdemes körül nézni, hogy mi az a mozgás, ami örömet ad, és elérhető. A program keretén belül a zsírégető és szíverősítő sétát tanuljuk, gyakoroljuk (fitness óra előny), az élménykerékpározást, és a hegyi kirándulást. Mindegyik ebben a formában élménysport. Ahhoz, hogy eredményes legyél, min. heti 3 sporttal telő napot érdemes beiktatni az életedbe.

3. És a kaja…

A legkardinálisabb kérdés, hiszen ugye semmit nem eszünk, mégis hízunk… Javaslom egy olcsó digitális mérleg beszerzését, és azt, hogy kezdd el naplózni már most az étkezést. Idegölő egy móka. Komolyan! Viszont nincs kibúvó, magad is meglepődsz az eredményen. Találtam egy alkalmazást, a Yazio-t. Az ingyenes verziója is komoly visszajelzésekre képes. Gyakorlatilag szembesülsz a bevitt kalóriákkal, és a táplálék összetételének alakulásával. Persze a Yazio-t is használják szélsőségesen (pl. ne egyél gyümölcsöt, mert abban szénhidrát van, és az hízlal.). Tehát mindent arra kell használni, amire való. Ez az alkalmazás nagyon jó támasz az önkontrollra és az önfegyelem kialakítására. A fizetős verzióban rengeteg jó recept és ajánló van. Bevallom, én soha nem használtam, csak a vízszámlálót, a kalóriaszámlálót és az aktivitás kontrollt, mivel a Polar sportórával szépen összedolgoznak. Tehát ha szeretnél komolyabban odafigyelni a táplálozásodra, és szembesülni a „csak egy kicsi nasi” hatásaival, ez egy jó lehetőség. Fontos: csak akkor használd, ha viszonylag könnyedén tudod venni. Semminek nem szaabd a rögeszmés rabjává válni.

Lelki felkészülés - változtatás és változás

Változtatás és változás – így, ebben a sorrendben.

Talán sokszor olvastad, hogy az életeben egy dolog állandó – az a változás. Az a lényeges pont, hogy te az aktív alakítója, aktora vagy az életedben történő változásoknak, vagy passzív elszenvedője, aki folyamatosan alkalmazkodik a kialakult helyzetekhez. Mind a kettő járható út.

A böjt egy különleges lelki gyakorlat. Különleges volt minden időben, a szent gyakorlatok közé sorolja a legtöbb nagy szellemi hagyomány. Sok formája van, eltérő hatásokkal. Amikor a spirituális eredmény érdekében böjtölnek az emberek, elvonulnak a világtól, teljes ingermegvonás közepette csak vizet (vagy azt sem) vesznek magukhoz, és teljes lényükkel a kérdés, vagy Isten felé fordulnak. A test éheztetése itt kifejezetten a módosult tudatállapot előidézését hivatott szolgálni. Ezt a fajta böjtöt lelki vezetők felügyelték anno, és teszik ezt ma is a világban mindenütt.

A megújulás miatt végzett böjt, mint amit mi is végzünk, szintén egy fontos spirituális gyakorlat, ugyanakkor nem vonulunk ki a világból. Aki szeretné a mélyebben átélni a befelé fordulást, azokkal 3 napra elvonulunk, hogy ez az élmény is átélhető legyen annak, aki készen áll rá. Célja a számvetés, és az új időszakra való felkészülés. Minél inkább a szellem felé fordulunk a fizikai dolgoktól egy időre, hogy a saját kezünkbe vegyük az életünket. A böjt mindig a tisztulás, elengedés időszaka, ugyanakkor az építésé is.

A napi lelki gyakorlatok a leglényegesebb pontjai a programnak. Készülj fel!

 • Milyen napi szintű lelki gyakorlatot fogsz végezni? Ez különösen fontos! Kell lenni egy napi lelki, spirituális rutinnak, mely a böjtöd minden napján végzel. Olyan lelki gyakorlatnak kell lennie, mely a spirituális utaddal összeegyeztethető.
   • Ha keresztény vagy, az Üdvözlégy Mária, és a Miatyánkon való elmélkedés, kontempláció nagyon mély gyakorlatok.
   • Amennyiben valamely keleti tanítás követője vagy, a hozzád legközelebb álló meditáció, mantra lehet napi segítőd.
   • Ha felekezet nélküli, spirituális beállítottságú ember vagy, akkor a hálanapló lehet egy jó feladat. Lényege, hogy minden nap 10 dolog kerüljön a naplódba, melyért aznap hálás vagy.
   • Amennyiben teljesen ateista vagy, és nem hiszel semmiben, ill. elutasítod a spirituális utakat, akkor is a hálanapló lehet jó feladat számodra. Fontos, hogy minden nap írásban rögzítsd a naplódba azt, hogy aznap miért lehetsz hálás az életednek.
 • Lelki napló vezetése. 
   • A böjt legnehezebb lelki feladata. A nehézsége a napi ritmusból adódik.
   • Javasolt minden este összefoglalni a napot. Ahogy jön. Ha hálanaplót vezetsz, össze lehet kötni a két feladatot.
 • Egy kiválasztott könyv alapos, aprólékos olvasása.
   • Olyan könyvet válassz, melynek valami oknál fogva mélyebb tartalma van. Tehát ez most nem a könnyed regény ideje.
   • Esténként tarts teljes digitális szünetet, és csak a könyvre koncentrálj! Engedd bele magad, engedd meg magadnak, hogy lassan, akár egy-egy részt többször átrágva olvasd a könyvet.
   • Milyen művet ajánlok? Olyan témát, ami segít előre vinni. Ha valami új szakmát tanulsz, legyen szakmai. Ha valamilyen lelki kérdés körül forogsz éppen, akkor a témába vágó. Természetesen lehet bármely számodra kiemelkedő spirituális tanító műve is, amelyben el szeretnél mélyedni. Te választod meg. Ha kicsi a könyv, bátran olvasd el egymás után többször. Mindig új és új mondanivaló fog kibontakozni.

ÖSSZEFOGLALVA:

 • Szükséged lesz egy naplóra. Válassz magadnak szépet!
 • Keresd meg a könyvedet!
 • Hangolódj rá a választott lelki gyakorlatodra. Akár el is kezdheted…
Testi dolgaink...

A lelki feladatok után a legnehezebb feladat a „mozdulj meg”. Ahogy olvasod, már úgy is egyszerre inspiráló, egyszerre fárasztó a dolog, amennyiben nem képezi a mindennapjaid részét.

Ahhoz, hogy az életedben megmozdíts bármit is, ki kell mozdulni a megszokott kerékvágásból. Fizikailag is, ténylegesen. A testmozgás az egészséges életmód alapja. Ha olyan szerencsés helyzetben vagy, hogy a hétköznapjaid természetes része a mozgás, akkor szerencsés vagy. Ha nem, akkor választani kell valamit, ami kimozdít, később örömet okoz.

A böjtnél, ill. mindenfajta életmód programnál a legfontosabb kérdés: miként fog megváltozni a testem. Az első fontos hír: amennyiben csak fogysz, nem leszel feltétlen megelégedve magaddal. Ha gyorsan fogysz, akkor pláne nem. A tartós fogyás mértéke optimálisan heti 0,5 – 1 kg. Az elején gyorsabban megy, amikor a változtatás utána  víz távozik belőled. De az elraktározott zsír bizony kemény munka árán indul csak lefele.

 1. Nézz szembe a jelenlegi tényekkel
  1. Mekkora a tényleges súlyod? Ezt bármely személymérleg megmutatja. Reggel WC után állj rá. Ez egy önmagában lévő szám, ami nem több, mint egy jó kiindulási alap. Jegyezd fel mindenesetre.
  2. Mekkora a BMI indexed? Ez már többet mond! A neten könnyen találsz BMI (body mass index, vagyis testtömeg index) kalkulátort, még számolgatnod sem kell. A kalkulátorok megmutatják, hogy mely tartományban vagy, ill. valamely irányban eltérsz-e a normálistól.
  3. És még ezek is csak számok! A következő lényeges pont a testzsír index – hiszen nem mindegy, hogy miből áll össze a testsúlyod. Ehhez elő kell venned a centit. A derék, csípő és nyak körméretére lesz szükség, valamint a testmagasságra és a mért testtömegre. A mennyikalória.hu testzsír % kalkulátorában a mérőszalagos módszer, amerikai haditengerészeti módszert válaszd. Meglehetősen pontosak az adatok. A testanalizátoros mérlegem is közel ezt az eredményt adta meg. Tehát most valós képed van a fizikai állapotod egy részéről.

Ezeket a számokat jegyezd fel a naplódba, és egy darabig ne foglalkozz velük! Egyszerűen sokkal többet érsz, minthogy a testtömeged foglalja le az életed. Legközelebb majd a böjt felénél érdemes elővenni a mérőszalagot.

Ha szeretnél nagyon komolyan életmódod változtatni, ahol a sportnak is nagyobb teret szánsz, akkor szerezz be egy testanalizátoros mérleget. A Xiaomi és a Huawei elfogadható áron kínál ilyeneket. Ezek nem orvosi műszerek, de a folyamatot egész jól le tudod követni. Ha beszerzel egy ilyet, akkor sem érdemes heti 1 alkalomnál többször használni, mert csak rossz kedved lesz.

A testedre – legalábbis a külsőre – két komoly hatást tudsz gyakorolni: mit, mikor és milyen formában eszel, valamint hogy mennyit és mit mozogsz.

A legegyszerűbb mozgásforma a gyors séta. Annyira kell kilépni, hogy a pulzusod enyhén megemelkedjen, de ne kezdjen a légzésed erőteljesen megemelkedni. 10 perc elteltével elkezdesz kimelegedni, izzadni. Ha van lehetőséged természetes környezetbe kimozdulni akár naponta, jó hasznát veheted a nordic walking botoknak. Meglepődsz, mennyire elfáraszt. Napi 40 perc gyaloglás javasolt, ha ezt választod. Amennyiben jelentős túlsúllyal bírsz, vagy nagyon gyenge vagy, esetleg szívproblémáid vannak, mindenképp ezt a mozgásformát válaszd! Érdemes beszerezned egy fittness karkötőt, vagy egy sport órát. A tényleges pulzusszámot a mellkaspántos órák adják. Az egyszerűbb fittness karkötők is jó szolgálatot tehetnek. Használtan is elég jó áron hozzá lehet jutni a market place-n a facebookon. Ez az edzésforma a szívet védi, és támogatja az egészséges anyagcserét. Bármely életkorban javasolt. 

Amennyiben térdproblémáid vannak, kellemes élménysport a kerékpározás és az erdei kirándulás. Szervezzetek ilyen programokat!

Amennyiben komolyabb terveid vannak a sporttal, mindenképpen konzultálj személyi edzővel, vagy edzővel! A sport nagyszerű dolog, érdemes jól csinálni.

ÖSSZEFOGLALVA:

 • mérd meg magad, határozd meg a testtömeg indexedet, és a testzsír %-odat, és jegyezd fel!
 • válassz ki egy sportot, amit legalább hetente 3x végzel!
 • ha lehetőséged van rá, szerezz be egy fitness vagy sport órát!
 • ha lehetőséged van rá, akkor szerezz be egy testanalizáló mérleget.

És jusson eszedbe: a test a lélek temploma – és nem fordítva!

 

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
UA-100566282-1