Oldal kiválasztása

 A máj tisztítása

A máj az elsődleges méregtelenítő szervünk. A modern élet adta mérgekkel azonban gyakran nem képes tartani az iramot. Segítségre szorul időnként, hogy fellélegezzen.

Amikor a máj jelez

A máj nem fájdalommal jelez, sokkal nagyobb figyelemmel kell lenni a jelzéseire.  A gondoskodást viszont meghálálja, az egyik legjobban regenerálódó szervünk. Tudnod kell, hogy a máj bár méregtelenítésre lett teremtve, a XXI. századi civilizáció rengeteg szemetét nem tudja lebontani.

Az alábbi tünetek utalhatnak a máj túlterheltségére:

 • sárga szemfehérje (itt egyértelműen nagy a baj, fordulj orvoshoz!)
 • nem szűnő fáradtság, levertség;
 • súlygyarapodás;
 • sörhas,
 • úszógumi;
 • emésztési zavarok, puffadás;
 • barnás foltok megjelenése a bőrőn…

Ha ezeket észleled, feltehetőleg a májad túlterhelt. A máj tisztítása mindenképp jó a szervezetednek, tehát ártani nem fogsz vele! Jó hír: a májtisztítás következménye általában fogyás. Persze csak akkor, ha nem terheled túl utána.

A máj pszichoszomatikája

Szimbolikus jelentés: szoros kapcsolat az élettel: a máj németül Leber, az élet pedig Leben, ahogy az angolban a liver (máj) is hasonló az élni igéhez (live); az élet újjászületése: a görög mítosz szerint a sziklához láncolt Prométheusz máján nappal egy sas lakomázik, de az mindig visszanő az éjszaka folyamán; értékelés, világnézet; kapcsolat mind lefelé (a kezdettel, eredettel) mínd pedig felfelé (az értelemmel); laborfunkció; szenvedély, függőség és keresés.

 

Feladat, témakör: különbségtétel és értékelés; kapcsolat az ősokkal, az élet ősformájával (re-ligio); megtalálni az egyensúlyt és az élet értelmét; lelki szintézis: az idegen fehérje lebontása, és a saját beépítése (konstruktivitás), a zsíros táplálék emészthetőségéről gondoskodni: méregteleníteni; hangulati barométer, bár a máj esetében elsősorban nem a személyes hangulat a mérvadó, hanem az élet értelmére való rákérdezés, illetve az alapvető beállítottságot, az emberi alaptermészetet jelöli; a máj epetermelőként az agresszió kifejezésében is részt vesz, tehát helyszíne a dühnek és az undornak: „epés megjegyzéseket tesz”.

A máj tisztítása

Amire szükséged lesz:

 • melegvizes tömlő és kis törölköző
 • máriatövis olaj

Ha komolyabb tisztítást szeretnél:

 • beöntő készülék (ez amúgy is jó, ha van otthon)
 • grapefruit, citrom, gyömbér, cayenne bors és extra szűz olíva olaj

Máj tisztítás 1. – ha komolyabb problémád nincs:

 • a májtisztító periódusban legalább 4 alkalommal pihenj le (kikapcsolva minden telefont, készüléket), tedd a meleg palackot a jobb bordaívre, takard be törölközővel, és hallgass kellemes zenét, olvass könyvet!
 • Minden nap reggel egyél 2 evőkanál máriatövis olajat, este pedig kend be a májadat vele. Amennyiben Cytovitalt szedsz, ez az aktus elhagyható.

Ha komolyabb tisztítást szeretnél:

 • 2 alkalommal készíts kávés beöntést (lehet fura, de ez az egyik legintenzívebb májtisztító mód.) Tehát: 3 ek organikus finomra őrölt kávét tegyél 1 l tiszta (szűrt) vízbe, majd forrald 3 percig. Ezután hűtsd vissza testhőmérsékletűre, és végezd el a beöntést. Ha tudod, 15 percig tartsd benn a folyadékot. Ezután engedd ki a wc-be. Ez az eljárás a Gerson terápia része, komoly eredménnyel alkalmazzák daganatos emberek terápiájában (is).
 • egy alkalommal a következő szertartás: két poharat készíts elő. Az egyiket töltsd meg 3 dl citrom és grapefruit keverékével, melyet 2 dl tiszta vízzel öntöttél fel. Tégy bele 1 gerezd friss zúzott fokhagmát, fél teáskanál friss gyömbért, vagy Cayenne borsot (amelyik van otthon). A másik poharat melegítsd fel, és önts bele extra szűz olíva olajat (tényleg fontos a jó minőség!) 15 percenként 3-3 evőkanállal kanalazzunk a két pohárból. Eközben a hátunkon fekve a jobb bordaívre meleg palackot helyezünk, hogy átmelegítse a májat. FONTOS: ha szokott epegörcsöd lenni, ezt a módszert hagyd ki! Akkor elég csak a melegvizes palack. Következő napon csak tiszta zöldséglé és párolt zöldség fogyasztható!

Ha komolyabb baj van a májjal, keress fel, hosszabb kúra terveit megbeszélni. Legalább 6 hónap májvédő étrend kell az egyensúlyából nagyon kibillent máj regenerációjára!

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
UA-100566282-1