Oldal kiválasztása

Természetesen nem tudom megmondani, hogy jobb lesz-e, ha megváltoznak a dolgok, de annyit biztosan tudok: ahhoz, hogy bármi jobb legyen, mindig változásra van szükség.

Georg Christoph Lichtenberg

Veszteség nélkül nincs változás, ezért fordul elő olyan gyakran, hogy az emberek hiába hangoztatják, hogy változtatni szeretnének, minden marad a régiben.

Lori Gottlieb

Kérdés a lélekhez

A teremtésed eredményességéhez mi mindent kell változtatni?

 • a céljaid kitűzésében? (A jó cél reális, belátható, megvalósítható, és lehet hozzá határidőt rendelni.)
 • saját hozzáállásodon?
 • mit kell elengedni?
 • Milyen konkrét lépéseket kell megtenned a tervezés folyamán? Egy hét, egy hónap, fél év, egy év alatt?
 • Ki támogat? Ki lesz a társad a megvalósításban?
 • Kit kell meggyőzni, ki lesz az ellendrukker?

Mi az erősséged? Mi a gyengeséged? Mi az ami fejlesztendő még?

És most: írd le EGY MONDATBAN a célodat!

Mit egyek?

Lassan eljön a böjttörés időszaka. Készíts magadnak ízletes, egészséges böjttörő ebédet. Lassan, ráérezve válaszd ki a lakomád összetevőit! Mi az, amit most megkívánsz? Mennyivel különbözik az egyszerű növényi táplálkozástól?

Az ősz különleges, olcsó, egészséges kincseket rejt, amelyekről eddig nem volt szó?

 • cékla:  céklában nagy mennyiségben találhatóak értékes vitaminok és ásványi anyagok, valamint antioxidánsok, főleg kálium, magnézium, vas, A-, C- és B6-vitamin. A cékla nagyszerűen javítja a vérkeringést, többek között az agyunkban is, ez, illetve a benne található vegyületek rendkívül hasznosnak bizonyultak a idegrendszer egészségének megőrzésében. A cékla rendszeres fogyasztásával csökkenthetjük a különböző típusú demenciák, így az Alzheimer kór rizikóját, és a memóriánkat is élesen tarthatjuk. Vérkeringést javító hatása mellett olyan anyagokat (nitrátokat) is tartalmaz, amelyek a szervezetünkben átalakulva a vérnyomást is csökkentik.
 • Sárgarépa: Igen gazdag tápanyagokban, B1-, B2- és B6-, valamint C-vitamint tartalmaz, az ásványi anyagok közül kalcium és foszfor mellett vas is van benne. Az egész évben beszerezhető sárgarépa fogyasztása ajánlott immunerősítő kúrákban, egyes szakértők szerint még néhány daganatos betegség ellen is védelmet nyújthat. Kifejezetten fontos szerepet kap a szív- és keringési rendszer betegségeinek diétájában.
 • Kelkáposzta: Táplálkozási értékét a benne levő szénhidrátok, az emészthető rostok, fontos ásványi sók, mint a kalcium, kálium és magnézium, valamint a vas, az A-, B1-, B2-, C-, E-vitamintartalma, ezenkívül természetesen az íz- és zamatanyagai adják. Gazdag vitamintartalma miatt immunerősítő, daganatmegelőző, gyulladásgátló hatású élelmiszerként tartják számon, kalciumtartalma pedig a csontjaink egészségéhez járulhat hozzá. Minden súlycsökkentő diétának hasznos alapanyaga lehet, mivel energiaértéke csak 30 kcal.
 • Édesburgonya: Az édesburgonya húsos, gumószerűen megvastagodott gyökere szénhidrátban és (különösen a sárga húsú fajta) béta-karotinban gazdag. C-vitamin-tartalma 15-30 mg/100 g, de tartalmaz B1, B2, B6, és E vitaminokat is. A többi zöldségféléhez képest sok, 1,5-2 g/100 g fehérje található benne, amelynek összetétele a tojáséhoz hasonló. Délkelet-Ázsiában a zsenge leveleit, hajtásait is fogyasztják, ezekben a gyökerénél is több a C-vitamin és a béta-karotin.

  Értékes ásványi anyagokat tartalmaz: kalcium, vas, magnézium, mangán, kálium, foszfor, nátrium, szelén, réz és cink is található benne. Egy perui kutatóközpont, a Limában működő Nemzetközi Burgonyaközpont (CIP) szakértője, Daniel Reynoso Tantalean az édesburgonyával foglalkozó tanulmányában azt állítja, hogy a batátának gazdag ásványi anyagtartalma miatt daganatmegelőző hatása is van, csökkenti a gyomorrák és a májbetegségek kockázatát. és antioxidánsai, vitaminjai és proteinjei segítenek megőrizni a fiatalságot. Energiatartalma száz grammban 117 kalória, így akár a fogyókúrázók is beleilleszthetik az étrendjükbe.(Forrás: Házipatika)

A böjt alatt megízlelt növények legyenek az őszi táplálkozás alapjai. Segít megőrizni immunrendszeredet. Minél kevésbé dolgozod fel a növényeket, annál jobban tapasztalod jótékony hatásait. Egy gyümölcscentrifuga segítségével értékes leveket nyerhetsz ki a céklából, a sárgarépából, az almából. Heti egy lénap segítséget nyújt számodra az immunrendszered erősebbé tételében! A fénytelen időszakban nagy segítséget nyújthat számodra a D vitamin pótlása. Érdemes beszerezni bármely patikában, gyógynövényboltban vagy drogériában.

Ugyan a 10 nap elmúlt, viszont az őszi időszak most kezdődik! Az életmód megváltoztatása segít, hogy a böjt után is fitt, egészséges legyél!

Az ősz tevékenységei

Ősszel is érdemes folytatni a testmozgást, az aktív életformát. Ha összeszámolod, mennyi időt töltesz laza közösségi média nézegetéssel, kikapcsolódásképp egyéb online vagy televíziós termékek fogyasztásával, biztos találsz heti 3 X 1,5 órát, amit testmozgással tölthetsz. A legegyszerűbb módja a test átmozgatásának az aktív, gyors séta. Legalább heti 3 x 40 perc. A kerékpározás szintén segíti megőrizni a keringési rendszer egészségét. Amennyiben komolyabb túlsúlyod van, szoktasd hozzá magad az úszáshoz! Az ízületeket nem terheli, viszont az egész testet kifejezetten jól átmozgatja.

Az őszi időjárás még nem hideg, érdemes minél többet kijárni a természetbe. Főleg hétvégenként vegyél erdőfürdőt – jó hatással van testre, lélekre egyaránt! Bizonyított, hogy az erdei miliő csökkenti a stresszt, optimalizálja a vérnyomást, és támogatja a test regenerációs képességét. Az erdők különös illatának változása, a színek különös gyógyító hatással vannak az idegrendszerre. Tehát erdei kirándulásra fel Magyarország számos erdeinek valamelyikébe! Akár több erdő, arborétum is meglátogatható az ősz folyamán!

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
UA-100566282-1