Oldal kiválasztása

Áprilisban eddig kaptunk hideget – meleget. Bolondos áprilisi időjárás van. A hideg napok ugyan megkeserítik még pár napunkat, mégis érezni, hogy végérvényesen itt a tavasz.

 

A lélekben is ilyenkor vívódás lehet: optimizmus, pesszimizmus, fel- és lehangolt időszakok váltják egymást. A test tisztítása segít az érzelmi hullámzás kisimításában. A medvehagyma lelki hatásai közé főleg a lélek megtisztulása, az életigenlés erősödése tartozik. Távoznak a lelket terhelő „paraziták”. Sokat segítesz a lélek harmóniájának, ha énekelsz, táncolsz, kimész a természetbe mozogni, feltöltődni. Szintén jó gyakorlat a naplóírás. Ha nem tudod, mit írj bele, akkor naponta írj le 10 olyan dolgot, amiért hálás lehetsz annak a napnak. Ez a gyakorlat sokat segít áthangolni a negatív látásmódot optimistába. (Reális optimizmusról beszélek, nem a rózsaszín hurráoptimizmusról.)

Amennyiben eddig nem kezdtél el mozogni, kezdd el! Séta, kerékpározás, futás, nordic walking – várnak a ritmusos szabadtéri programok, melyek segítenek a test tisztán és fitten tartásában.

 Áprilisban a Természet a testet tisztító növényekkel ajándékoz meg bennünket. Egyik csoda, melyért csak le kell hajolni, a medvehagyma. (A gyermekláncfűről előző hónapi bejegyzésem szólt, érdemes visszakeresni!)

A #medvehagyma erdős területeken telepekben nő. Jellegzetes illatáról megismerni ezt a gyógyító, roboráló növényt. Április a gyűjtés ideje, kerekedjetek fel, keressetek medvehagyma ligetet, és gyűjtsetek ezekből a finom levelekből legalább egy csokorra valót!  

A monda szerint e növény onnan kapta nevét, hogy egy medve erejét adja az embernek.

Nézzük, milyen medveerőket kaphatunk tőle:

  • csökkenti a vérzsírt;
  • csökkenti a magas vérnyomást;
  • természetes antibiotikum;
  • bélfertőtlenítő hatása van (bélféregűző, valamint támogatja a helicobacter elleni védekezést);
  • javítja a test ellenálló képességét magas C-vitamin tartalmánál fogva;
  • tisztítja az érfalat a koleszterinlerakódásoktól, ill. csökkenti a koleszterinlerakódást;
  • vérhigító, véralvadásgátló hatása van, ezért aki ilyen gyógyszert szed, csak ízesítésre használja a medvehagymát! Mindenki másnak viszont erősen ajánlott tavasszal!
  • testfiatalító;
  • memóriafokozó;
  • vágyfokozó;
  • borogatásként gombaölő hatása van a bőrön (előtte azért végezzetek bőrpróbát az esetleges allergiás reakciók megelőzése miatt!)
  • fokozhatja az inzulinérzékenységet, ezért cukorproblémák esetén fogyasztása, teája ajánlott.

Az Erdő kérését szíveljük meg, amikor gyűjteni megyünk:

Amit bevittünk, vigyük is ki onnan. SEMMIT ne hagyjunk az erdőben! Csak annyit szedjünk, amennyit fel is használunk. Tartózkodjunk a kapzsi tarolástól! Van elég, ha mindenki csak saját részre gyűjti! Fontos: neked a legnagyobb gyógyerővel a hozzád legközelebbi erdő adja a medvehagymát. Onnan gyűjtsd.

Fogyasztása: 

Nyersen levesbe, tésztára, egytál ételbe, salátába… tehát igazából mindenbe érdemes vágni belőle. Enyhe fokhagyma íze van, minden ételnek feldobja az ízét. Ebben az állapotában a leghatékonyabb.

Szárítva teának: 

Felsőlégúti megbetegedések esetére érdemes leszárítani egy adag levelet, és szükség esetén teának elkészíteni. 1 púpos evőkanál szárított levelet 3-4 dl vízzel leforrázunk és 15 perc állás után elfogyasztjuk.

Étek ami gyógyít: a medvehagyma pesto 

Az egyik legfinomabb felhasználási módja. Én több üveggel szoktam eltenni, hogy egész évben hozzá tudjak nyúlni, amikor egy kis pluszra van szükségem. 

Hozzávalók:

  • medvehagyma
  • kemény sajt (parmezán)
  • olajos mag (dió, mogyoró, napraforgó mag…)
  • himaláya vagy parajdi só (2%, kb 1 evőkanál egy átlagos aprítóba)
  • extra szűz olíva olaj, vagy dió olaj, vagy kender olaj.

Elkészítése: 

 

Mixerbe, vagy aprítóba tegyük bele a hozzávalókat. Konkrét mennyiség nincs, ízlés szerint tedd a hozzávalókat a gépbe. Fontos: 2% sót kell, hogy tartalmazzon a keverék. A só megakadályozza a kártékony gombák, baktériumok elszaporodását.

A hozzávalókat türelmesen krémszerűre mixeled. Ezután csírátlanított üvegekbe töltöd. A levegőt kiütögeted belőle, a tetejét olajréteggel zárod. Kicsit hosszadalmas munka, de megéri. Ezután mehet a raktárba. A hónapok múltával veszít az erős ízéből, kissé megselymesedik. Nálunk a család és néhány barát egyszerűen kanállal esett neki tészta, és egyéb alapétel nélkül. Tehát lehet valami abban a medvében…

Bimbóját fermentálhatod. Jó hatással van a bélflórára, így az immunrendszerre. Kapribogyóhoz hasonló a felhasználása. Elkészítése egyszerű: kis üveget megtömsz medvehagyma bimbóval, ezt követően felöntöd 2%-os sóoldattal. (1 liter forralt, majd lehűtött vízbe egy púpozott evőkanál himaláya vagy parajdi só.) Olyan helyre állítsd, ahol nem baj, ha az erjedéses folyamat kitolja a felesleges vizet az üvegből. Legjobb műanyag tálcára állítani. Készülj fel, hogy erős szaga lehet a folyamat elején az üvegeknek, tehát szellős, vagy lakótértől elzárt helyen érleld. kb. egy hét után az érlelődés befejeződik. Innen kezdve átállíthatod végleges helyére, vagy akár fogyasztható is.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
UA-100566282-1