Oldal kiválasztása

Gratulálok! Az első szakaszt sikerrel vetted! Lehet, hogy voltak megcsúszások, de a tény, hogy belekezdtél a 40 napos böjtbe, és elkezdtél tudatosan figyelni magadra, azt mutatja, hogy nagy lépést tettél Önmagadért.

A harmadik, – egyben legnehezebb szakasz – a 10 napos léböjt. Ezen a 10 napon csak folyadékot fogyasztunk, ill. akinek az egészsége ezt nem engedi meg, ott zöld levet, ill. meleg, turmixolt leveseket. A legjobb az lenne, ha ez a 10 nap olyan lenne, amikor ki tudnál vonulni a hétköznapokból, és csak befelé tudnál figyelni. Ezt a legtöbben nem tudják megtenni. A léböjt kúra, amit ebben a programban végzünk, munka, és normál életritmus mellett biztonsággal végezhető.

Három módja van a léböjt kúrának: a csak víz ivása, a léböjt, és a zöldséglevessel végzett böjtkúra.

A teljes léböjt szakasz 1-10 napig tart. Ha csak vizet iszol, akkor a javasolt időtartam 3-5 nap. Léböjtölni csak egészséges embereknek szabad! Tehát ha bármilyen akut vagy krónikus betegséged van, max. a leveskúrát javaslom. Az is komoly eredményekkel jár. Kifejezetten ellenjavallt az otthon, felügyelet nélküli vízböjt cukorbetegek esetén!

A léböjt fontos elemei:

 • ha elkezdted, bármilyen időtartamot viszel végig, tartsd be a szabályokat!
 • Ez az az időszak, amikor nem csúszhatsz meg, mert az egészségeddel játszol! Csak akkor kezdj bele, ha végig is csinálod. Csökkenteni a tervezett időtartamot természetesen lehet. Sőt, ha a test jelez, akkor kell is. A legfőbb mestered magad vagy, bízz meg a tested jelzéseiben!
 • ha 3 napnál hosszabb kúrát tervezel, a hashajtás/beöntés szükségszerű! A fellazult méreganyagokat ki kell vezetni.
 • Alapszabály a visszatéréshez: a léböjt/vízböjt időtartama osztva kettővel. Tehát ha 3 nap a léböjt, 1,5 nap a visszatérés.
 • Üres gyógyteát ihatsz a víz mellett. Vizet igyál eleget, de ne erőltesd akkor, ha nem esik jól! Az is problémát okozhat!
 • Minden nap mozogj valamit akár otthon! Jó megoldás lehet a jóga, a Pilates.
 • Nézd meg a három lehetőséget, és válaszd ki, melyik úton indulnál!

Csak a víz!

A böjt teljes csodáját abban az esetben élheted át, ha legalább 3 napig belevágsz a víz böjtbe. Tehát CSAK TISZTA VIZET iszol. Ez a szakasz beilleszthető a kúraitalos verzióba, és a zöldséglé kúrába is. 3-5 napra.

 

Miért ajánlott?

Nagyon röviden: A csak tiszta víz fogyasztása a böjt valódi lényegét mutatja meg. A test teljesen kiüríti a glikogén raktárakat, és a zsírból fedezi az energiaszükségletét.

A sérült sejteket a test elkezdi „önemészteni”, tehát igazi sejtszintű megújulás veszi a kezdetét. A valódi különbség az egyéb léböjthöz képest: a glikogénraktárak csak víz fogyasztása esetén teljesen kiürülnek, és elkezdődik a ketózis. Ez a folyamat 3 nap alatt is végbemegy, komoly lehetőség a testnek a megújulásra. Ajánlott időtartam: 3-5 nap.

 

Kinek ajánlott?

Aki erős elhatározással vágott neki a böjtnek, a felkészítő szakaszt rendesen végigcsinálta, és van rajta minimális zsírfelesleg. Ezen túl egészséges, és vállalja a napi szintű mozgást (legalább fél óra gyors séta, úszás, vagy kerékpározás.)

 

A legősibb, és legegyszerűbb módon történik a teljes böjt: a kiválasztott időtartamban csak tiszta, jó minőségű vizet iszol. Naponta egy kávéskanál jó minőségű sót feloldasz 2-3 dl vízben, és elfogyasztod. Erre a szervezet ionegyensúlyának biztosítása miatt van szükség. Ha 3 napos teljes böjtöt választasz, ezen idő alatt nincs szükség hashajtásra, bár az egyszerű beöntés egy alkalommal jó lehet.

Miként iktasd be a vízböjtöt a 10 napos időszakba?

 1. Leveskúrát választasz alapnak:

1-2. nap: csak zöldségleves

3-4. nap: csak zöldségkrémleves (tejtermék nélkül)

5-7, vagy 5-9 nap: csak víz

 1. nap: alma jól megrágva alaposan – onnan pedig a visszatérés, ami a későbbiekben van leírva.
 2. Zöldség-gyümölcslé,  kúrába illesztve:

1-3 nap: levek. Itt ajánlott a 3. napon egy keserűsós, vagy glaubersós hashajtás, vagy beöntés.

4-6, vagy 4-8 nap: csak víz. 3 nap esetén a hajtás kimaradhat, 5 nap esetén egy beöntés

 • Nem baj, ha nem 10 nappal kezdesz, hanem csak 5-tel, vagy 3-mal! Te választod meg a léböjtöd időtartamát. 3 napnál kevesebbel nem éri meg kezdeni. Ha úgy gondolod, hogy ez túlmutat az erődön, akkor javaslom, hogy válaszd a zöld löttyös, krémleveses verziót! A tested az is meg fogja köszönni.
 • A választott időtartamot rendesen csináld végig!
 • Legyen nálad állandóan szódabikarbóna! Ha rosszullétet érzel, szédülést. gyengeséget, vagy fejfájást, azonnal egy teáskanál szódabikarbónát tégy egy pohár vízbe, és azonnal idd meg! Ez nagyon fontos! Amennyiben nagyon sok sav szabadul fel a szervezetedben, a véráramba kerülve komoly veszélyeket okozhat (szélütés). Amennyiben a megfelelő mennyiségű víz bekerül a szervezetbe, és a hashajtást is elvégzed a javaslat szerint, ennek előfordulása kizárt. A sav-sokkot általában a kivezetés hiánya okozhatja a nagyon túlsavasodott szervezetben.
 • Fokozhatod a savtalanítást és a méregtelenítést sós vagy szódabikarbónás fürdővel. Akár naponta is! Testmeleg vízben 20-30 percet áztasd magad! Egy kád vízhez 1 kg parajdi vagy himaláya só ajánlott. Jó szolgálatot tehet még a keserűsó is. Ebből egy gyógyszertári zacskót keverj a vízbe.
 • Ha nem bírod a fürdőt, akkor vegyél lábfürdőt szódabikarbónás vízzel. Nagyszerű méregtelenítő!
 • Szauna erősen javasolt! Leginkább a hagyományos, finn szauna, vagy a gőzkabin ha bírod. Ha szaunázni mégy, akkor a vízbevitelt fokozd erősebben!
 • Javaslom, hogy televízió helyett kellemes zenére relaxálj, vagy olvass inspiráló könyvet! (Most ha lehet ne a világvégéről szóló tudósításokkal terheld magad!) A legjobb lenne, ha az egész folyamatra kikapcsolnád a televíziót – esetleg lélekemelő filmeket néznél a hírek és a drámák helyett.

Lékúra

A 10 napos léböjt alapja a frissen csavart zöldég vagy gyümölcslevek kúra. Facsarhatod magadnak, de vásárolható a dr Steinberger léböjt kúra a nagyobb áruházakban, dm-ben, bioboltokban. Akár online is megrendelhető.

Ezt a gyümölcslevet 1:1 arányban hígítsd fel vízzel, és 3-5 napig csak ezt fogyaszd! A kúra hossza ha jól esik, kitolható 10 napig is minden komolyabb probléma nélkül. A többi szabály a vízkúránál van leírva.

Leves kúra

Talán ez a legegyszerűbb – ugyanakkor több munkát igényel. 10 napon át csak zöldséglevest fogyasztasz – viszont te választod ki, hogy milyen zöldségekből. Legjobb, ha pürésíted a levesedet, hogy minél kevesebb dolga legyen az emésztőrendszerednek. Levesbetétet, kenyeret ne használj!

3-10 napig folytatható a kúra. Ha ezt választod, akkor is figyelembe kell venned majd a visszatérés fokozatosságát, de nem annyira szigorúan, mint vízböjt, vagy léböjt esetén.

Fontos napi rutin ebben az időszakban a hashajtás, hiszen a szervezet a 3. napon visszakapcsol takarékra. A legbiztonságosabb hashajtási forma a yoga gyakorlatai közül való: az egyszerű sós víz. Két teáskanál himaláya vagy parajdi só egy liter langyos vízbe, és lehetőleg egy húzásra meginni. Ha kevesebbet iszol, akkor gyomormosás lesz belőle . Az is hasznos, de most nem az a cél. Tehát egy liter a penzum. Nagyon rossz, nem igazán lehet szerintem megszokni vagy megszeretni. Azért javaslom, mert nem lehet hozzászokni, mint a növényi drogokhoz (más szóval hashajtó teákhoz). Másik lehetőség a gyógyszertárban kapható keserűsó. Korán reggel éhgyomorra 3 dl langyos vízbe 1 csapott evőkanál keserűsót feloldani, és meginni. Ennek a módszernek enyhébb alternatívája a Hunyadi víz – ebből fél liter az ajánlott. Ha mégis hashajtó teát innál, akkor a kutyabenge kéreg jó hashajtó, valamint a szenna, melyeket este iszol meg, és reggelre lesz eredmény. Ezek sok embernél görcsös hasmenést válthatnak ki, és a szervezet képes hozzászokni. Utána nehezen áll vissza a normál széklet. Keserűsóval beöntést is lehet végezni, ill. nagyszerű fürdősó! Érdemes kipróbálni.

A bőr rendkívül fontos méregtelenítő szervünk, ezért különös tekintettel kell lenni rá. Léböjt kúra alatt egyszerű bioszappant (kecsketejes, olíva, vagy bármilyen természetes szappan) használj, mivel a modern tusfürdők rengeteg méreganyagot tartalmaznak. Testápoló gyanánt használj tiszta mandulaolajat, kókuszvajat, olíva olajat vizes testre! Tekerd be magad törölközővel, és hagyd megszáradni.  A 10. napra gyönyörű, puha lesz a bőröd lesz ezáltal, főleg, ha párszor testradírt is alkalmazol (szódabikarbóna, barna cukor).

 

Májpakolás: A májad megköszöni, ha napközben meleg pakolást teszel rá: egy törölközőt áztass forró vízbe, ezt tedd a jobb bordaíved fölé, és tegyél rá meleg vizes palackot (patikában kapható). Közben relaxálj, hallgass kellemes zenét, elmélkedj a valóban fontos dolgokról!

Beöntés: bár sokan tartanak tőle, a végbélszakasz megtisztítása böjtkúrával összekötve egy kés nélküli műtéttel, ingyen plasztikával ér fel. Patikákban, vagy a gyógyászati segédeszközök boltjában kapható sima egyszerű beöntő készülék. Legjobb naponta, de ha nem megy, akkor kétnaponta 1 liter langyos víz (lehet keserű sós, himaláya sós, citromos verzió is) csodát művel.

Lelki gyakorlatok: Amennyire lehet, ezalatt a 10 nap alatt húzódj vissza a külvilágtól. Jó alkalom ez az időszak arra, hogy kikapcsold a televíziót, a híreket, és minél kevesebb ideig tartsd bekapcsolva a telefonodat. A digitális adathordozók és közvetítők előtt eltöltött idő ijesztően sok, nem is veszed észre. Amikor megpróbálsz megszabadulni tőlük, akkor érezhető, hogy mennyire tartanak függésben. (Nyilván nem a munkához tartozó telefonhívásokról van szó, hanem a folyton csörgő feleslegesen terhelő telefonokról.)

Plusz lelki gyakorlat lehet a léböjt alatt, ha valamit nagyon el szeretnél engedni, azt leírod egy lapra, és minden nap letépsz egy darabot a papírból. Ennek akkor van értelme, ha nagyon tudatosan csinálod.

Testmozgás. Ha az első időszakban nagyon fontos volt, akkor most kifejezetten szükséges a mozgás. A testet segíteni kell a méregtelenítésben! Napi 30 perc séta legalább legyen a programban! Ha lehet, akkor erdőben, friss levegőn. A kényelmesnél kicsit gyorsabb séta, Nordic walking, kocogás. A légző gyakorlatok szintén nagyon hasznosak, hihetetlen tisztító hatással vannak. Friss levegőn 1 perc aktív ki-be légzés javasolt. Természetesen továbbra is a yoga az egyik leginkább javasolt testmozgási forma, amely nagyszerűen támogatja a léböjtöt.

 

 

 

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
UA-100566282-1